Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora

www.sppk.sk

VITAJTE NA STRÁNKACH SPPK!

Pravidelne nové informácie.

Odber správ e-mailom
alebo cez kanál RSS

››› Viac informácií

SPPKSPPK
Zaujímavé informácie

Jem po slovensky

Jem po slovensky

          Keď sa povie typické slovenské jedlo, každý má hneď niekoľko asociácií. Napadnú mu napríklad bryndzové halušky. Alebo tlačenka. Alebo v prípade rodákov zo severu našej malej krajinky zemiaky s kyslou kapustou. Ale čo napadne človeka, keď sa povie „jesť po slovensky“?

         Kampaní na podporu predaja slovenských výrobkov bolo už niekoľko. Napriek tomu však nikto nedokáže odpovedať na otázku, či na Slovensku dokážeme jesť tak, aby sme jedli iba domáce výrobky. Jednoducho po slovensky. Túto záhadu sa pokúša vyriešiť mladý bloger Slavomír Artim. Má totiž odvahu mesiac jesť iba to, čo je naozaj slovenské a našiel partnera, ktorý mu v tom bude pomáhať - slovenskú minerálnu vodu Budiš.

         „Tridsať dní sa chcem živiť tým, čo ponúka Slovensko,“ hovorí Slávo Artim a dodáva: „Na Slovensku sa dá už zohnať všeličo, až pomaly zabúdame na to naše, pravé slovenské. Akoby sme tak trochu zabúdali na svoju históriu. A to by som chcel zmeniť, alebo sa nad tým aspoň zamyslieť.“

         O tom, že Sláva nečaká nič ľahké, hovorí Ján Štulc, štátny radca pre potraviny: „Treba čítať označovanie potravín a podľa výrobcu predpokladať, kde bola potravina vyrobená. Ale to neznamená, že aj suroviny, z ktorých bola vyprodukovaná, pochádzajú zo Slovenska. EAN kód je na účely identifikácie tovaru a pre dodávateľsko-odberateľské vzťahy,  nemá nič spoločné s identifikáciou pôvodu potraviny. Držím mladému mužovi palce, lebo na Slovensku to začína vyzerať tak, že sa tu už nič neoplatí pestovať a chovať, lacnejšie sa to dovezie z Číny alebo Kanady, a preto bude problém sa stravovať len slovenskými výrobkami.“

         Hlavným partnerom projektu Jem po slovensky je minerálna voda Budiš, ktorá je zapojená aj do iných projektov na podporu slovenských výrobkov. „Tento je však naozaj výnimočný, veľmi nás zaujal a radi sme sa stali jeho partnerom práve so značkou Budiš. Práve tá je totiž naozaj slovenská - slovenská minerálna voda, slovenský obsah, slovenská pet fľaša i slovenský výrobca etikiet,“ povedal Senior Brand Manager Budiš Vladimír Krescanko.

         „Okrem toho, že je plán mladého blogera nevšedný, má niekoľko naozaj praktických a užitočných cieľov. Napríklad sa vďaka nemu dozvieme, aká je skutočná dostupnosť a kvalita slovenských výrobkov. Či sa dá po slovensky jesť, a tým byť nielen zdravší, ale aj podporovať slovenských výrobcov a slovenskú ekonomiku. V Rakúsku sú populárne reštaurácie s konceptom nula kilometrov. To znamená, že v jedálnom lístku ponúkajú jedlá a pitie výsostne z lokálnych surovín a od lokálnych výrobcov. Nič nemuselo precestovať stovky kilometrov, aby sa to dostalo k hosťom na stôl. U nás viem iba o jedinej takejto reštaurácii, prekvapujúco nie je v Bratislave, ale na kopaniciach. Jej niekoľkoročné pôsobenie by mohlo naznačovať, že jesť po slovensky sa naozaj dá, ale či a za akých podmienok sa tak dá existovať v každodennom živote, budeme skutočne vedieť až po tridsaťdňovom úsilí Slavomíra Artima.“

 

Jesť a písať

         Jeho úlohou bude jesť a piť iba slovenské výrobky. O svoje skúsenosti, zážitky a dojmy sa bude priebežne deliť s celým Slovenskom prostredníctvom blogu jemposlovensky.blogspot.sk. „Píšem rád a som si istý, že počas nasledujúcich dní bude o čom. Možno budem sám prekvapený, koľko slovenských výrobkov na našom trhu je. A možno nie a bude to zložité,“ ozrejmuje Slávo s úsmevom. „Tak či onak, chcem to vyskúšať. Budem totiž prežívať deň bežného človeka s nezvyčajným plánom. Už dnes rozmýšľam, ako po slovensky „prejem“ dovolenku, kino či večeru s priateľkou.“

 

Riskuje zdravie?

         Bude Slávo po tridsiatich dňoch jedenia a pitia výhradne slovenských výrobkov viac fit, alebo poriadne priberie, lebo bude musieť žiť hlavne na bryndzových haluškách a tlačenke?

         Odborníčka na zdravú stravu a fitnes trénerka Lucia Medeková, ktorá sa tiež rada do projektu zapojila, je optimistka. „Jesť lokálne potraviny je pre organizmus to najlepšie, čo mu môžeme ponúknuť. Pretože generácie našich predkov sa živili iba tým, čo si doma dochovali a dopestovali. Takýto spôsob stravovania je telu najprirodzenejší. Môže sa zdať, že jedálniček nebude taký pestrý, ale to je podľa mňa iba otázkou fantázie a zvyku. No a že sa Slavo bude musieť zaobísť bez pomarančov? To mu určite nezaškodí. Výborným zdrojom vitamínu C je lokálna paprika či kapusta.“

         „Jesť slovenské potraviny môže byť nielen chutné, ale aj zdravé. Najmä vtedy, keď sa poctivo vyhýbajú všetkým umelým prísadám,“ dodáva herec Lukáš Latinák. Sám patrí k tým, ktorí radi jedia po slovensky: „Je to zaujímavá výzva a ja budem držať mladému mužovi palce.“

 

Malé krôčiky, veľký efekt

         Na blogu „jedáka“ po slovensky budú okrem autentických Slávových skúseností, zážitkov a samozrejme podrobného jedálnička z každého dňa aj ankety, zamerané na obľúbenosť, dostupnosť, cenu a kvalitu slovenských výrobkov a ich testovanie.

         „Možno to znie naivne, ale veľmi si želáme, aby boli tieto výsledky čo najlepšie a najpozitívnejšie. Na Slovensku máme veľa kvalitných potravín a ak sa aj prostredníctvom Sláva podarí ukázať, že sa dá jesť po slovensky, bude to malý krôčik, ktorý môže mať obrovský efekt,“ hovorí Marketing Director Budiš Eleonóra Mikolajčáková. „Vďaka tomu si môžeme všetci uvedomiť, že ak budeme pri nákupe preferovať domáce potraviny, bude to lepšie pre naše zdravie a zároveň tým podporíme slovenskú ekonomiku. Konkrétne výrobcov, chovateľov i pestovateľov.“

         „Hovorí sa síce, že sme tým, čo jeme, ale dá sa to povedať aj inak. Tým, čo jem, podporujem Slovensko. Tak držte palce mne a vlastne aj sami sebe, nech sa mi to podarí,“ zaželal si na záver Slavomír Artim. Jeho snaženie a zistenia môžete sledovať na jemposlovensky.blogspot.sk alebo na facebook fan page Jem po slovensky.


« späť

Financovanie